Roken is het nieuwe roken

 In Niet gecategoriseerd

Zitten is het nieuwe roken, slapen is het nieuwe roken, suiker is het nieuwe roken. Met alle potentiële troonopvolgers zou je bijna denken dat roken zelf geen probleem meer is. Niets is minder waar.

In tabaksrook zitten ruim 4000 stoffen, waarvan er 40 worden geassocieerd met kanker. Iedereen weet dat roken slecht is, maar een specifieke stof, genaamd nicotine, is verslavend en maakt het moeilijk om te stoppen. Daarnaast heb je te maken met koolmonoxide en teer, die respectievelijk de boosdoener zijn van een verminderde conditie en geïrriteerde longwanden, waar het welbekende rokershoestje vandaan komt. Ook zorgt roken voor verkleefde bloedplaatjes, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Reden genoeg om er niet aan te beginnen, maar wat als je al jaren rookt? Is het dan nog de moeite waard?

De effecten van stoppen met roken gaan snel:

  • 20 minuten na het stoppen worden de hartslag en bloeddruk weer normaal en neemt de temperatuur van handen en voeten toe.
  • 8 uur na het stoppen begint je bloed te herstellen, de koolmonoxide- en zuurstofniveaus van je bloed keren terug naar normaal.
  • 24 uur na het stoppen is de kans op een hartaanval aanzienlijk gedaald als gevolg van een herstellend lichaam.
  • 48 uur na het stoppen is er geen nicotine meer in het lichaam, en is je smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd.
  • 2-12 weken duurt het voordat je longfunctie en bloedsomloop verbeterd zijn, wandelen en sporten gaat nu veel gemakkelijker.
  • In de eerste maanden daalt de aanmaak van slijm, worden je hoestbuien daardoor minder en merk je dat je minder piepend ademhaalt.
  • 1 jaar: het verhoogde risico op coronaire hartziekten is afgenomen tot de helft van het risico van een permanente roker.
  • 5 jaar: het risico op een beroerte is gedaald ten opzichte van mensen die blijven roken, en zal blijven dalen in de jaren die volgen.
  • 10 jaar: na deze periode is de kans op longkanker gehalveerd. Bovendien is er een daling van het risico op maagzweren en andere vormen van kanker, inclusief vormen van kanker in de mond, keel, slokdarm, alvleesklier, nieren en blaas.
  • 15 jaar: het risico op coronaire hartziekten is nu vergelijkbaar met dat van mensen die nooit een sigaret hebben gerookt. Je risico op overlijden is ook bijna terug op hetzelfde niveau als dat van niet-rokers.

Dit zijn alleen nog maar de gezondsheidsvoordelen, maar er zitten natuurlijk nog veel meer voordelen aan stoppen met roken. Echter, stoppen met roken is alles behalve gemakkelijk en alle hulp is welkom.
Toch heeft roken niet meer de aandacht die het voorheen had. Zou het aantal rokers zo drastisch verminderd zijn dat het niet meer interessant is? Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) komt tot de conclusie dat het aantal rokers sinds 2012 toeneemt. In totaal roken ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders, oftewel 1 op de 4.

Terwijl de media op zoek is naar nieuwe troonopvolgers, blijkt roken nog net zo’n groot probleem te zijn als vroeger. We kunnen daarom hip doen over suiker, zitten en slapen, als je maar onthoudt dat roken het nieuwe roken is!

Meer info over onze cursus “Stop met roken, Start met volhouden”?! Klik dan op deze link!

 

Bron: Chivo

 

 

 

Recent Posts