Gelukkig 2019

In Geen categorie

Het is 30 december 2018 en ik lig ziek op bed. Slapen, lezen en Netflix wisselen elkaar af, maar ik kan natuurlijk ook een blog schrijven over afgelopen jaar en vooruit kijken naar het nieuwe jaar.

Inmiddels ben ik ruim een jaar geleden voor mezelf begonnen als Vitaliteitscoach. Waar het begon met interesse over voeding, kwam ik er al snel achter dat het veel meer gaat over voeden dan over voeding. Met genoeg biomedische kennis inmiddels, maar waar het 9 van de 10 keer niet om draait. Het uitsluiten en demoniseren van voedingsproducten gaat over restrictie en angst. De twee pijlers van leven in een gevangenis. Niet zo gek dus, dat het zoveel moeite kost om een dieet vol te houden. Wat veel waardevoller en duurzamer is, is praten over een gezonde relatie met voeding en een positief zelfbeeld.

Daarna kwam de kennis over coachen en functioneel bewegen. Waarom onze manier van coachen Functionele Gespreksvoering heet, wat het anders maakt en hoe je bewegen kunt inzetten als fysieke vorm van coaching. En wat is de opleiding waardevol gebleken. Afgelopen jaar heb ik veel mensen mogen helpen met uiteenlopende hulpvragen. Ik heb gewerkt met particulieren, ondernemers, verenigingen en bedrijven. Natuurlijk ben ik niet gestopt met leren, ga ik regelmatig naar bijscholingen en spar ik met collega-vitaliteitscoaches over ons vak.

Vitaliteit is geen leefstijl

Wat me de afgelopen maanden ook veel duidelijker is geworden, is hoe vitaliteit zich duidelijk onderscheid van leefstijl. Hoe het komt dat mensen vaak hun doel niet bereiken. Dat je ze tips geeft maar het lukt ze maar niet. Ze veranderen niet, en als ze wél veranderen dan houden ze niet vol. Maar veranderen en volhouden volgen op verkennen. Samen verkennen waar je naartoe wilt, en dan de richting bepalen. Hieronder lees je hoe Chi L. Chiu, oprichter en directeur van Chivo Opleidingen, het verschilt omschrijft:

“Leefstijl is een parapluterm voor al het gedrag wat invloed heeft op de gezondheid. De vraag is hoe noodzakelijk begeleiding daarin is, aangezien het in de basis gaat over wat je moeder je ook al vertelde. Eet je groente, chips en cola één keer in het weekend, niet de hele tijd op de bank hangen, op tijd naar bed, ga eens naar buiten, niet teveel televisie en laat je broertje met rust. Dit is ongetwijfeld overgesimplificeerd, maar het is redelijk duidelijk dat de meeste mensen wel weten wat ze moeten doen, maar het lukt kennelijk niet. De reden is dat gezondheid geen tot weinig waarde heeft, als je geen reden hebt om te leven. Een vitaliteitstraject heeft gezondheid niet als een primair doel, maar de eigen regie terugkrijgen zodat men meer uit het leven kan halen.”

Vooruitblik

Dit brengt me op mijn doelen voor 2019. Ik deel er een paar met je.

Zakelijk ga ik de komende maanden aan de slag met een duidelijke splitsing tussen vitaliteit en leefstijl. Ik doe beide, maar weinig mensen kennen het verschil. Mijn website gaat op de schop en met cliënten bepaal ik tijdens de intake of we een vitaliteitstraject of leefstijltraject aangaan.

Daarnaast kijk ik enorm uit naar mijn volgende opleiding Strategisch Vitaliteitsmanagement, die ik halverwege de zomer hoop af te ronden. Verder hebben jullie misschien al gelezen dat ik een mooie samenwerking ben aangegaan met Fit Elite  in Zwolle. Op 5 februari start ik daar met het unieke leefstijlprogramma “van Wegen naar Leven”. Informatiebijeenkomsten over dit programma zijn op 19 januari om 10.30 en op 22 januari om 19.30 aan de Ossenkamp 2t in Zwolle. Ik kijk uit naar deze samenwerking!

In januari komt er ook mooi nieuws over een andere samenwerking, waarbij de focus ligt op een interactieve en inspirerende vorm van teamcoaching. Er ligt nog veel meer op de plank, maar er moet wat overblijven voor posts in de toekomst ;).

Op persoonlijk vlak hoop ik vol gas en blessurevrij te kunnen gaan trainen. Er staan al drie 1/8 triatlons op de agenda, een 8 km wedstrijd, een 10 km wedstrijd en onder voorbehoud de Dam tot Dam en de Halve Marathon van Amsterdam. Daarnaast wil ik werken aan een goede balans tussen werk en privé, met meer dan genoeg aandacht voor het gezin en mezelf, en de lieve familieleden en vrienden die wij om ons heen hebben.

Gelukkig 2019

Ik wil graag afsluiten met jouw doelen voor 2019. Ik ben benieuwd waar jij jezelf ziet over 6 of 12 maanden, over 3 of 5 of 10 jaar. Wat is er anders dan nu? Wat wil je gedaan of bereikt hebben? Welke mensen komen daar in voor? Wat maakt het belangrijk voor je? Hoe ga je hier naartoe werken en hoe ga je het volhouden?

Op 8 januari geef ik de workshop “Gelukkig 2019”. Ik ga je niet vertellen hoe je gelukkig kan worden. Want geluk is slechts een bijvangst van een goed leven. Wél ga ik je meenemen in de pijlers van een goed leven en gaan we daarna aan de slag met jouw persoonlijke en/of zakelijke doelen. Doelen kunnen stellen en nastreven is niet zo gemakkelijk als simpelweg een lijstje maken en afvinken maar. En al was het wel zo simpel, hoe weet je dan of dit écht is wat jij uit het leven wilt halen?

In de workshop gaan wij hiermee aan de slag. We zetten je doelen op papier, breiden ze uit en maken een selectie. Met praktische tips om je focus en wilskracht te verhogen kan je meteen aan de slag om gemakkelijker jouw doelen te bereiken.
 Wil jij nu eindelijk eens helder krijgen wat je nog wilt bereiken, waar jij blij van wordt en wat voor jou het leven de moeite van het leven waard maakt?

Meld je dan aan via het contactformulier.

Meer info over de locatie, tijd en kosten vind je hier.

Het wordt een interactieve en inspirerende manier om het nieuwe jaar te beginnen, én je steunt meteen 112Nepal. Wat wil je nou nog meer? Dus neem iedereen mee die je kent en ik zie je dan!